Mijn tijd als BBS sysop

Door elhopo op woensdag 15 augustus 2018 00:01 - Reacties (35)
Categorieën: BBS, Nostalgia, Views: 9.247

Vroeger, ja heel vroeger, voordat er Internet was bestonden er Bulletin Board Systemen, oftewel BBS'en. Op een BBS kon je inbellen met een modem en wat software, vaak Telix, en nadat je was ingelogd kon je post bekijken, kletsen met de sysop, bestanden up- en downloaden en je instellingen wat bijwerken. Je had ook nog zogenaamde 'doors', waar je een extern programma achter kon hangen. Een vriend van me had een BBS en ik vond dat reuze interessant. Vaak inbellen, nieuwe bestanden bekijken, even wat prut uploaden en dan mocht je weer downloaden. Vaak was er een ratio van bijvoorbeeld 1:10. Van iedere 1 kb die je uploadde mocht je 10 kb weer downloaden.

Zoals gezegd vond ik dat reuze interessant. Ik belde veel lokaal en interlokaal. Helaas konden mijn ouders mijn nieuwe hobby niet zo waarderen. Ze hadden een autorijschool, en waren voor de inkomsten afhankelijk van de telefoon. Regelmatig klapte mijn verbinding er weer eens uit als mijn ouders weer zo nodig een klant moesten bellen, waarna wij weer boos waren op elkaar. na iets van twee maanden kwam de telefoonrekening waarna hun enthousiasme voor mijn hobby, voor zover die er al was, helemaal tot een dieptepunt daalde. Ik mocht even 50 gulden aftikken en het modem mocht voorlopig alleen in de late uren worden gebruikt. Daar moest ik dus wat op verzinnen. Een aparte lijn leek me de oplossing en aangezien ik een BBS zo leuk vond bedacht ik me dat ik zelf maar een BBS zou nemen.

Ik had destijds een vakantie- en weekeindbaantje en ik had de werkgever zo gek gekregen dat hij mijn telefoonlijn wilde sponsoren, in ruil voor reclame. Bij inloggen kreeg je dan mijn BBS naam en Gesponsord door <werkgever>. Met een mogelijkheid om later nog wat meer toe te voegen. De aanleg en maandelijkse abonnementskosten betaalden zij, en ik betaalde de tikken. Of beter gezegd: die werden automatisch ingehouden van mijn salaris.

Toen een naam. je had destijds "De Gecontroleerde BBSlijst van Nederland", en het leek mij handig om bovenaan in die lijst te staan. Aangezien ze allemaal met een cijfer of letter begonnen, bedacht ik me dat leestekens daarboven komen, en dat mensen, als ze wat willen uitproberen, bovenaan beginnen. Dus werd het ! BBS. Later imiteerden anderen mij of zetten ze er andere leestekens bij, maar voorlopig stond ik bovenaan!

Dan de software. Samen met die vriend van me gekeken, en toen Frontdoor en Remote Access geïnstalleerd. Frontdoor verzorgde het ontvangen en versturen van berichten, terwijl Remote Access het eigenlijke BBS programma was. Toen menuutjes maken. Alles wat je zag was in ANSI en ASCII art, en moest met een niet zo heel gebruikersvriendelijke editor worden ingetikt. Voor een Engelse variant kon je alles nog es overdoen, maar dan in het Engels...
Een hoop gepruts met batchfiles, mailtossers, fossil drivers, F-mail, Golded, Bluewave, Bimodem, DBridge en andere wazige programmaatjes, maar uiteindelijk was ik online. Met 2400 baud!

Vanaf de eerste dag liep het redelijk storm, althans, 10 gebruikers per dag scheen redelijk veel te zijn. Best leuk en aardig, maar intussen kon ik nauwelijks zelf bellen, want meestal waren er mensen online... En dan de klets met de sysop functie. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om om 3 uur 's nachts met de sysop te willen praten! Bij mij begon dan de PC te piepen en dat 30 seconden lang! En als ze dan denken: Hij ligt vast te slapen... Nee hoor, gewoon nog eens proberen! Gelukkig kon het PC speakertje ook uit...

Intussen hadden we nog een andere sysop leren kennen, en samen werden we de High Speed Brothers! Helaas waren we met 2400 baud niet echt high speed, maar gelukkig had je toen Sysop deals. 14K4 modems waren net uit, en als eigenaar van een BBS kon je met korting zo'n modem kopen. Voor 600 gulden in plaats van 1000! Na wat wikken en wegen vonden we nog een vierde man die mee wilde doen, en voor het bedrag van 600 gulden per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld. Die werden helemaal uit de VS opgestuurd. Man, wat een snelheid. Ik moest bijna een helm op! Helaas kon mijn PC die snelheid niet helemaal handelen, dus moest er ook nog een gebufferde seriële chip komen, de 16550. Weer 60 gulden lichter, maar toen konden we blazen!

Helaas liep de harddisk al snel vol, maar voor het luttele bedrag van 550 gulden kon ik een 200 MB schijf kopen, en daar kon ik weer tijden mee vooruit. Hoe krijg je die ooit vol vroegen vrienden van me...

Tijdens wat rondkijken op andere bulletin boards kwam ik erachter dat van Remote Access ook een Pro versie bestond. Reuze interessant natuurlijk, maar ik besloot deze niet te installeren, want dat zou natuurlijk niet legaal zijn...

Met wat creativiteit in de ANSI editor kon je ook naar boven, beneden enzovoorts simuleren, dus had ik achter mijn niet geregistreerde versie van Remote Access Pro neergezet. Zag er stoer uit! Tot ik op een middag uit school kwam, en een berichtje had van de importeur. Of ik even contact met ze wou opnemen. Ik ze gebeld, en de man die ik aan de lijn kreeg meldde mij dat hij had geconstateerd dat ik een illegale versie had gebruikt en bla bla en dat ik een schikkingsvoorstel kreeg thuisgestuurd van iets van 850 gulden, anders zou hij aangifte doen.

Ik was compleet in paniek, en voelde me echt niet prettig. 850 gulden kon ik als student echt wel beter besteden! Ik moest mijn verhaal kwijt en ging even chatten met een andere bevriende sysop. Hij vroeg me wie ik gesproken had en wat het nummer was. Toen zij hij: Wacht maar even, ik bel je zo wel terug.

Even later belde weer iemand in op mijn BBS, het was die andere sysop. Hij had even gebeld en zich voorgedaan als mijn advocaat :P Het ging schijnbaar niet zo goed met de importeur, en dit leek hem een goede manier om wat geld binnen te halen. Mijn 'advocaat' heeft er toen wat juridische termen tegenaan gegooid, en gelukkig heb ik er toen nooit meer wat van gehoord. Wel heb ik gauw de software omgebouwd naar een ander pakket, SuperBBS. Wel even mijn lesje geleerd!

Zo langzamerhand werd het allemaal een beetje een sleur, en na iets meer dan een jaar was ik wel klaar met het sysop zijn. Iedere keer als ik wat wilde kijken zat er iemand op mijn BBS. Ook kon ik zo de computer niet gebruiken voor school en gamen, waar ik hem eigenlijk voor gekocht had. En mijn harddisk zat steeds vol! Ik besloot te stoppen. Mijn werkgever was er wat minder blij mee, maar goed, toch maar de lijn laten verhuizen. Zijn zoon ging op zichzelf wonen en had ook een telefoonlijn nodig.

Jaren later sprak ik zijn zoon nog eens. Regelmatig werden ze nog midden in de nacht gebeld en als ze dan opnamen hoorden ze weer zo'n fluittoon van een modem...

Achteraf was het best een leuke tijd, en vooral erg leerzaam wat betreft communicatie, batch files, berichtenverkeer en wat er verder nog bijkomt. En natuurlijk als voer voor een weblog!

Voor de statistieken: Het bestand wat met stip op 1 stond kwa meest gedownload was The anarchist cookbook, gevolgd door zowat alles uit de xxx selectie...

Volgende: Webassembly, de toekomst van het web? 08-'18 Webassembly, de toekomst van het web?
Volgende: Ons lasergame avontuur. 08-'18 Ons lasergame avontuur.

Reacties


Door Tweakers user mmniet, woensdag 15 augustus 2018 07:31

Leuk verhaal, leest lekker weg. Die episode met je 'advocaat' is ook geniaal :).

Door Tweakers user GoVegan, woensdag 15 augustus 2018 08:23

Mooi verhaal, met plezier gelezen.

Door Tweakers user masauri, woensdag 15 augustus 2018 09:02

Heerlijk leesvoer, behalve de: Die verden helemaal uit de VS opgestuurd. O-)
Verder _/-\o_

Door Tweakers user elhopo, woensdag 15 augustus 2018 09:16

masauri schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 09:02:
Heerlijk leesvoer, behalve de: Die verden helemaal uit de VS opgestuurd. O-)
Verder _/-\o_
Aangepast, dank je!
Ook alle anderen bedankt, was leuk om te schrijven en mooi dat zoveel mensen het ook lezen!

Door Tweakers user Tazzios, woensdag 15 augustus 2018 09:52

en voor het bedrag van 600 euro per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld.
elhopo schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 09:16:
[...]

Aangepast, dank je!
Ook alle anderen bedankt, was leuk om te schrijven en mooi dat zoveel mensen het ook lezen!
daarbij in de buurt:
en voor het bedrag van 600 euro per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld.

Leuk stuk. :)

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 augustus 2018 09:52]


Door Tweakers user Drardollan, woensdag 15 augustus 2018 10:19

Herkenbaar, mooie tijd was dat. BBS'en met hele modembanken waarbij je ook met medegebruikers kon chatten herinner ik mij ook nog wel. 1 van de grootste BBS'en die ik mij herinner was Dahlia BBS uit Breda.

En er was ook een BBS waar ik ooit voor geflyerd heb op de HCC dagen. Geen idee meer hoe die heette, maar de SysOp (volgens mij was zijn voornaam Hans) pleegde enkele jaren later zelfmoord. Was een redelijke consternatie in 'the scene' in die tijd.

Later zelf ook jaren een packet radio BBS gehad, draaiend op (F6)FBB. En mijn normale (van hele korte duur) BBS draaide op PCBoard, wat een machtig pakket was dat toen!

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 augustus 2018 10:20]


Door Tweakers user jantje112, woensdag 15 augustus 2018 11:02

Herkenbaar, ik las wel veel over de BBS'en. Maar pas begonnen toen er gratis Compuserve cd's werden geleverd bij de CT.. Daarvoor was je afhankelijk van het "kopieren" van floppydisk's. Waarvoor Diskcopy pro toch wel de favoriet was. Dat programma kon snel backups maken..

Maar ik herken gelijk je top 1, het kookboek, waar de meest vage dingen instonden om te brouwen.. met een bevriende laborant hebben we daar veel lol mee gehad. En natuurlijk de xxx.. op de beurs stond het er vol mee :)

Door Tweakers user elhopo, woensdag 15 augustus 2018 11:09

Tazzios schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 09:52:
en voor het bedrag van 600 euro per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld.
[...]

daarbij in de buurt:
en voor het bedrag van 600 euro per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld.

Leuk stuk. :)
Fixed, thanks!
jantje112 schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 11:02:
...

Maar ik herken gelijk je top 1, het kookboek, waar de meest vage dingen instonden om te brouwen.. met een bevriende laborant hebben we daar veel lol mee gehad. En natuurlijk de xxx.. op de beurs stond het er vol mee :)
Ik heb me altijd afgevraagd of die recepten een beetje klopten. Ik kon me niet voorstellen dat dit soort informatie zo makkelijk te krijgen was en dat het ook nog zou werken. Schijnbaar klopte het nog wel redelijk dan?

Door Tweakers user ImNotnoa, woensdag 15 augustus 2018 11:55

http://bbs.idefix.net/abnlijst/
http://bbs.idefix.net/abnlijst/abn199601.lst

@elhopo waar sta je ? :+

[Reactie gewijzigd op woensdag 15 augustus 2018 11:57]Door Tweakers user BugBoy, woensdag 15 augustus 2018 19:16

Heb je ook nog meegedaan met Fidonet? Ik zat indertijd bij Big Hole (Ronald Meijerink, Enschede). Weet nog altijd mijn adres 2:283/7.21 :)

Door Tweakers user Visgek82, donderdag 16 augustus 2018 07:48

Mooi om te lezen en herkenbaar. mijn vader had zijn eigen BBS in die tijd genaamd Redfox BBS. hij is toen nog eens helemaal naar Amsterdam gereden voor een 500 mb harde schijf , ook iets van 700 gulden in die tijd.

Door Tweakers user elhopo, donderdag 16 augustus 2018 08:55

BugBoy schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 19:16:
Heb je ook nog meegedaan met Fidonet? Ik zat indertijd bij Big Hole (Ronald Meijerink, Enschede). Weet nog altijd mijn adres 2:283/7.21 :)
Fidonet niet, wel wat andere netwerken. In Nederland werd voor Fidonet altijd geld gerekend. Ik kan me de andere netwerken echter niet meer echt herinneren...

Door Tweakers user Joepla, donderdag 16 augustus 2018 09:27

Denk dat ik nog net iets daarvoor kennismaakte met BBS'en. C=64, 1200/75 baud modem en bellen naar 020 en 050. Dat vroeger nog behoorlijk aantikte als je dat geregeld een paar uurtjes deed.

Gelukkig zagen mijn ouders er wel de lol van in, ik was toen een jaar of 14-15 denk ik.
Plaatjes in ASCII, kleine progjes binnenhalen waarbj het altijd spannend was of het de beltijd waard was geweest. Je kon zo ongeveer meelezen met de binnenkomende data, zo tergend langzaam ging dat, hoewel ik dat toen anders zag natuurlijk.

Sysops, mensen die software "patchten/kraakten", ze hadden uiteraard mijn diepe respect :)
Leuk om na zoveel jaar eens de andere kant van het verhaal te horen!

Door Tweakers user Stormtrooper, donderdag 16 augustus 2018 11:01

Ik had toen in mijn huiskamer het "Crypts Of Hell" BBS draaien.

Als er nieuwe hardware uitkwam, dan gelijk voor 4 machines kopen. Eén dedicated fileserver, een dedicated BBS machine ernaast met ook een SupraFax modem (waren de beste modems!) en een tweetal gebruiks machines ernaast. De nodige SCSI harddisken en wat CD-roms met de verplichte xxx zooi voor de inbellers.

Waren leuke tijden!

Door Tweakers user Drardollan, donderdag 16 augustus 2018 11:28

Stormtrooper schreef op donderdag 16 augustus 2018 @ 11:01:
SupraFax modem (waren de beste modems!)
Tornado en US Robotics!

Door Tweakers user elhopo, donderdag 16 augustus 2018 11:53

Mwoah... Tormado modems waren wel goede modems, maar volgens mij waren die pas later als 14K4 beschikbaar, zo rond 1994. Dat was dus niet echt een optie. US Robotics stond wel bekend als een goed modem, maar konden alleen met andere US Robotics modems goed verbinden. Dit ook doordat ze een eigen protocol hadden, het HST protocol. Nieuwere modems van ze waren dan weer beter compatible, maar die kwamen ook weer later op de markt (zoals de Sportster en de Courier). Ook weet ik nog dat de INIT strings voor deze modems belachelijk complex was, omdat je de HST standaard en de V32b standaard apart moest configureren. Daarnaast waren ze ook erg prijzig, en dat weerhoudt je er ook snel van om weer te upgraden naar de nieuwste standaard...

Overigens is US Robotics volgens mij nog 1 van de weinige analoge modem merken die nog bestaan.

Door Tweakers user allard76, donderdag 16 augustus 2018 12:32

Nostalgie! Zelf heb ik van circa 1992-1995(?) een demo/music-scene georienteerd BBS gedraaid (bbstro hier: http://www.pouet.net/prod.php?which=67318 en cosysop gespeeld op een multi-node BBS van een maat van me.

Leuke tijden! Herinner me nog de oeverloze technische discussies over de beste modems, init-strings, custom chat-apps, downloadprotocollen en welke BBS-software je toch echt moest draaien (RA/PCB/PCE). Ook goede herinneringen aan de diverse NL scene parties midden jaren 90 (Bizarre, X, SiH).

Stijgende hardwareprijzen, opkomst internet en andere interesses hebben mij, en met mij vele anderen, doen afhaken.

Door Tweakers user jhead22, donderdag 16 augustus 2018 14:36

Geweldig tijd. Ik maakte volgens mij gebruik van het programma Terminat om thuis een simpele BBS voor vrienden te draaien. En altijd maar stressen om binnen een tijdvak van 4 minuten het een bestandje te up / downloaden.

Was het toen ook niet zo dat je binnen de regio moest bellen? Buiten de regio was weer duurder.

Door Tweakers user NaN, donderdag 16 augustus 2018 16:20

Leuk om te lezen, weer al die programma-namen die je toen moest gebruiken.

Zelf ben ik begonnen met een 1200 Baud-modem op BBS-en rondneuzen. Nog flink bezig geweest met Fido en toen kwam internet in the picture.

Bedankt voor de nostalgie!

Door Tweakers user wizai, donderdag 16 augustus 2018 16:52

Leuk leesvoer en schrijfstijl, ga zo door :)

Ik hoop binnenkort ook een BBS te bezitten op mijn c64, via een wifi cassette (mod).
BBS is ver voor mijn tijd, maar wel gaaf om hier mee bezig te zijn.

[Reactie gewijzigd op donderdag 16 augustus 2018 16:53]


Door Tweakers user Stimpy68, donderdag 16 augustus 2018 19:09

Ah, de nostalgie! Geweldig, ooit zelf begonnen met een zelfbouw 1200/75 modem voor de C64. Daarna een Teltron modem gekocht en zelf een BBS begonnen op de C64 en een 1581 diskdrive (de 3.5 inch floppydrive), een toenmalige maat van mij schreef de software er voor.

Was een leuke tijd!

Door Tweakers user Purrel, donderdag 16 augustus 2018 19:20

Pfff 50 gulden.... :) Ik was geloof ik in de 1e paar maanden iets van 1600 gulden kwijt aan tikken. Vooral interlokaal.

Maar was een leuke tijd en het geld voor de PC en modems en telefoonlijn wel waard ja :-)

Door Tweakers user Chielemans, donderdag 16 augustus 2018 19:37

ATS0=1.. vergeten wat de hele string was... ^M op het eind volgens mij om de luidspreker wel of niet te horen..

Filosoft BBS
Ensing BBS (4 lijnen volgens mij)
The Midnight Caller

Wow, dit activeert heel wat stoffige geheugendelen.. dank! Mooi artikel!!

Door Tweakers user Stormtrooper, donderdag 16 augustus 2018 22:00

Lol, ik heb zoveel modems (Bausch, Tornado, en heeeeeel veeeeel Amerikaanse merken) getest en versleten. US Robotics (de Courier en Courier-I) en naderhand Zyxel hadden soms goede modems. Maar de Suprafax waren echt superieur. Handig display en goede train down (en weer up als de lijnkwaliteit stabieler werd). Heb er daar meerderen van gehad.

Door Tweakers user peschinl, vrijdag 17 augustus 2018 00:25

groetjes van 2:281/1.10 ;)

Door Tweakers user Halderknots, vrijdag 17 augustus 2018 10:43

Ahh... BBS...een uur wachten op 1 ascii xxx-plaatje :P En helemaal uit je dak gaan als je moeder de telefoon oppakte om te bellen. Mooie tijd :)

Door Tweakers user GuiltyNL, vrijdag 17 augustus 2018 23:03

Nice! Heel herkenbaar! Zelf jaren Sysop geweest van een BBS, zelfs met twee lijnen en multitasksoftware onder DOS daarvoor (hoe heette dat ook alweer, desqview) en een Zyxel Elite 2864i op ISDN. Later getest met OS/2 en toen ging ik draaien op Windows 95.

Bigfoot harde schijven erin om de opslag betaalbaal te houden en gaan.

Door Tweakers user GuiltyNL, vrijdag 17 augustus 2018 23:06

En wat dacht je van het spelen van BRE? Barren Realms Elite. Mijn BBS had veel spelers, elke nacht naar de andere BRE servers syncen en dan kon je de volgende dag weer zetten doen.

Door Tweakers user liberque, zondag 19 augustus 2018 18:21

GuiltyNL schreef op vrijdag 17 augustus 2018 @ 23:03:
Nice! Heel herkenbaar! Zelf jaren Sysop geweest van een BBS, zelfs met twee lijnen en multitasksoftware onder DOS daarvoor (hoe heette dat ook alweer, desqview) en een Zyxel Elite 2864i op ISDN. Later getest met OS/2 en toen ging ik draaien op Windows 95.

Bigfoot harde schijven erin om de opslag betaalbaal te houden en gaan.
Was dat geen Quaterdesk Desqview (oh never mind je wist het al). Ik heb dit destijds ook voor mijn BBS (The Worldtour BBS / Fidonet 2:285/429) gebruikt icm Remote Access en Frontdoor. Netjes begonnen op 1200baud, toen 2400baud, 14k4 en uiteindelijk naar 33k6 met een modem met Rockwell chipset. Kreeg toen ook flinke korting op de modem als ik maar een ANSI reclametje toevoegde met : "This BBS is made possible by Rockwell Technology".

Naast Fidonet was ik hub van Gamesnet, SHNnet, SWBnet etc. Elke avond een paar uurtjes pollen in Denemarken en nodes die meebetaalden aan mijn telefoonrekening. Was geweldig. Uiteindelijk zelfs ISDN/30 laten leggen zodat ik de lijntjes kon koppelen. Tja, en dat laatste was een stapje te ver want 2 maanden later kwam daar de telefoonrekening van en toen kwam papalief met een grote schaar ... en toen had ik geen ISDN meer. Ach, ik zat inmiddels toch al te loeren op de Veronica.nl website op het Internet. Dus zo erg vond ik het niet... toch jarenlang plezier gehad met mijn BBS'je :)

Door Tweakers user GekkePrutser, zondag 19 augustus 2018 23:06

Jaren later sprak ik zijn zoon nog eens. Regelmatig werden ze nog midden in de nacht gebeld en als ze dan opnamen hoorden ze weer zo'n fluittoon van een modem...
Dat was dan waarschijnlijk een fax want een modem wachtte altijd netjes op het antwoordende modem die eerst begon met piepen :) Alleen bij faxen kwam de piep van de bellende kant.
Ook kon ik zo de computer niet gebruiken voor school en gamen, waar ik hem eigenlijk voor gekocht had. En mijn harddisk zat steeds vol!
Ja, de tijd dat je je computer maar voor 1 ding tegelijk kon gebruiken! Gek dat dat toen nog zo normaal was. Je had wel wat TSR dingetjes en inderdaad Desqview maar stabiel was dat in mijn ervaring niet. Toen ik voor het eerst met MINIX begon (nog voor Windows) was dat een verademing, al kon je er niet zo veel mee omdat er nauwelijks software voor was.
Drardollan schreef op woensdag 15 augustus 2018 @ 10:19:
Later zelf ook jaren een packet radio BBS gehad, draaiend op (F6)FBB.
Ja dat was leuk, vooral omdat dat eigenlijk de eerste digitale communicatie was waar je niet voor hoefde te betalen. Gewoon de hele nacht chatten in plaats van dat je maar 1 uur per dag mocht (Veel BBS'en hadden een tijdslimiet, en anders zou het ook te veel kosten).

Heb er ook heel veel van geleerd over netwerkprotocollen want je kon gewoon real-time alle packets zien, en het waren over het algemeen (op 27mc in het bijzonder) gare verbindingen dus je kon heel goed zien wat dingen als je ack window en retry times met je doorvoersnelheden deden. Uiteindelijk ook mijn zendmachtiging gehaald, maar toen was het hele packet gebeuren alweer een beetje passe (APRS bestaat nog maar is lang zo leuk niet).

Door Tweakers user GekkePrutser, zondag 19 augustus 2018 23:13

liberque schreef op zondag 19 augustus 2018 @ 18:21:
[...]
Uiteindelijk zelfs ISDN/30 laten leggen zodat ik de lijntjes kon koppelen. Tja, en dat laatste was een stapje te ver want 2 maanden later kwam daar de telefoonrekening van en toen kwam papalief met een grote schaar ... en toen had ik geen ISDN meer. Ach, ik zat inmiddels toch al te loeren op de Veronica.nl website op het Internet. Dus zo erg vond ik het niet... toch jarenlang plezier gehad met mijn BBS'je :)
Serieus, ISDN-30?? Dat was (of eigenlijk is, want het bestaat nog steeds), een 30-lijn verbinding voor bedrijven. Alleen de interface kaart daarvoor kostte al iets van 5000 gulden ;) En het vastrecht was iets van 2000 gulden per maand en het was gebonden aan een jaarcontract. Aanlegkosten waren iets van 10k als ik het me goed herinner. Kon je alleen als bedrijf krijgen.

ISDN-30 kon je trouwens ook niet zomaar voor hoge snelheids data gebruiken (en zeker niet met bundeling van meer dan 2 lijnen) dus ik denk dat je een ISDN-2 bedoelt. Dat ging ook al hard met de kosten omdat je het niet merkte als de lijn bezet was (je had er immers twee). En als je de 128kbit lijnbundeling gebruikte dan kostte het 2x zoveel per minuut.

[Reactie gewijzigd op zondag 19 augustus 2018 23:16]


Door Tweakers user liberque, maandag 20 augustus 2018 02:01

GekkePrutser schreef op zondag 19 augustus 2018 @ 23:13:
[...]


Serieus, ISDN-30?? Dat was (of eigenlijk is, want het bestaat nog steeds), een 30-lijn verbinding voor bedrijven. Alleen de interface kaart daarvoor kostte al iets van 5000 gulden ;) En het vastrecht was iets van 2000 gulden per maand en het was gebonden aan een jaarcontract. Aanlegkosten waren iets van 10k als ik het me goed herinner. Kon je alleen als bedrijf krijgen.

ISDN-30 kon je trouwens ook niet zomaar voor hoge snelheids data gebruiken (en zeker niet met bundeling van meer dan 2 lijnen) dus ik denk dat je een ISDN-2 bedoelt. Dat ging ook al hard met de kosten omdat je het niet merkte als de lijn bezet was (je had er immers twee). En als je de 128kbit lijnbundeling gebruikte dan kostte het 2x zoveel per minuut.
Het was een zakelijke aansluiting speciaal voor mijn BBS gesponsord door het bedrijf waar vaderlief werkte (ze dachten dat ik de volgende Bill Gates werd - Zo waren die tijden), maar meen me nog te herinneren dat de kosten een stuk genuanceerder waren. Zo waren de aansluitkosten een 800 gulden (wat relatief weinig was want de hele straat moest open) en was het vastrecht zo een 1200 gulden excl. per maand. Deze kosten lijken enorm, maar deze kosten werden grotendeels gedekt door de cso.

Het grote probleem was pairbonden. Veelal werden hier inderdaaf twee channels voor gebruikt (hoewel ik met een hele groep mensen tijdens een lan party het wel degelijk voor elkaar heb gekregen om 2mbit door de lijn te pompen ) maar dat kon PER interfacekaart en ja dan tikt het hard aan als je constant de helft van je channels open heb staan, want ieder lijntje genereerde tikken.

Het was niet alleen het pollen via Frontdoor wat zoveel geld heeft gekost overigens Compuserve was toen de enige die Internet met pairbonden via ISDN aanbood en die zaten nog niet in NL. Heeft een boel geld gekost iig. Saillant detail was toen mijn verbinding er letterlijk fysiek uitgesloopt was Compuserve de maand daarop in NL begon.

Hoe mijn pa precies van de lijn afgekomen is weet ik niet meer precies. Het contract werd overgenomen door een ander bedrijf in de regio, waar ik toen nog naar toe moest om ze te bedanken. Hoe ze dit bij de PTT toen voor elkaar hebben gekregen weet ik niet. Die factuur van die 2 maanden heb ik overigens in termijnen aan mijn vader voldaan. Ja, ik weet het: het zal je kind maar wezen... hahaha.. ik was destijds 15 of 16 :)

Door Tweakers user the pearl, maandag 20 augustus 2018 18:55

Leuk die bbs vroeger.
Ik haalde er altijd de codes vanaf, om de conax kaartjes opnieuw te kunnen programmeren, zodat we weer naar de Noorse en Zweedse tv zenders konden kijken via satelliet.
Daar waren altijd de mooiste films te zien.

Door Tweakers user kzin, maandag 20 augustus 2018 22:04

Leuke periode was dat in de tijd van BBS'en. Programma's downloaden was natuurlijk leuk, maar ook de berichten op fidonet, een soort forums. Op een gegeven moment point geworden bij Ainex BBS, waardoor ik niet langer alles online hoefde te lezen, maar 's nachts (laag tarief) nieuwe berichten werden opgehaald, en mijn berichten werden toegevoegd. Je kon lekker offline lezen.
Mooi om het ook eens van de sysop kant te lezen.

Reageren is niet meer mogelijk