Uit den ouden doosch

Mijn tijd als BBS sysop

Door elhopo op woensdag 15 augustus 2018 00:01 - Reacties (35)
Categorieën: BBS, Nostalgia, Views: 9.248

Vroeger, ja heel vroeger, voordat er Internet was bestonden er Bulletin Board Systemen, oftewel BBS'en. Op een BBS kon je inbellen met een modem en wat software, vaak Telix, en nadat je was ingelogd kon je post bekijken, kletsen met de sysop, bestanden up- en downloaden en je instellingen wat bijwerken. Je had ook nog zogenaamde 'doors', waar je een extern programma achter kon hangen. Een vriend van me had een BBS en ik vond dat reuze interessant. Vaak inbellen, nieuwe bestanden bekijken, even wat prut uploaden en dan mocht je weer downloaden. Vaak was er een ratio van bijvoorbeeld 1:10. Van iedere 1 kb die je uploadde mocht je 10 kb weer downloaden.

Zoals gezegd vond ik dat reuze interessant. Ik belde veel lokaal en interlokaal. Helaas konden mijn ouders mijn nieuwe hobby niet zo waarderen. Ze hadden een autorijschool, en waren voor de inkomsten afhankelijk van de telefoon. Regelmatig klapte mijn verbinding er weer eens uit als mijn ouders weer zo nodig een klant moesten bellen, waarna wij weer boos waren op elkaar. na iets van twee maanden kwam de telefoonrekening waarna hun enthousiasme voor mijn hobby, voor zover die er al was, helemaal tot een dieptepunt daalde. Ik mocht even 50 gulden aftikken en het modem mocht voorlopig alleen in de late uren worden gebruikt. Daar moest ik dus wat op verzinnen. Een aparte lijn leek me de oplossing en aangezien ik een BBS zo leuk vond bedacht ik me dat ik zelf maar een BBS zou nemen.

Ik had destijds een vakantie- en weekeindbaantje en ik had de werkgever zo gek gekregen dat hij mijn telefoonlijn wilde sponsoren, in ruil voor reclame. Bij inloggen kreeg je dan mijn BBS naam en Gesponsord door <werkgever>. Met een mogelijkheid om later nog wat meer toe te voegen. De aanleg en maandelijkse abonnementskosten betaalden zij, en ik betaalde de tikken. Of beter gezegd: die werden automatisch ingehouden van mijn salaris.

Toen een naam. je had destijds "De Gecontroleerde BBSlijst van Nederland", en het leek mij handig om bovenaan in die lijst te staan. Aangezien ze allemaal met een cijfer of letter begonnen, bedacht ik me dat leestekens daarboven komen, en dat mensen, als ze wat willen uitproberen, bovenaan beginnen. Dus werd het ! BBS. Later imiteerden anderen mij of zetten ze er andere leestekens bij, maar voorlopig stond ik bovenaan!

Dan de software. Samen met die vriend van me gekeken, en toen Frontdoor en Remote Access geïnstalleerd. Frontdoor verzorgde het ontvangen en versturen van berichten, terwijl Remote Access het eigenlijke BBS programma was. Toen menuutjes maken. Alles wat je zag was in ANSI en ASCII art, en moest met een niet zo heel gebruikersvriendelijke editor worden ingetikt. Voor een Engelse variant kon je alles nog es overdoen, maar dan in het Engels...
Een hoop gepruts met batchfiles, mailtossers, fossil drivers, F-mail, Golded, Bluewave, Bimodem, DBridge en andere wazige programmaatjes, maar uiteindelijk was ik online. Met 2400 baud!

Vanaf de eerste dag liep het redelijk storm, althans, 10 gebruikers per dag scheen redelijk veel te zijn. Best leuk en aardig, maar intussen kon ik nauwelijks zelf bellen, want meestal waren er mensen online... En dan de klets met de sysop functie. Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om om 3 uur 's nachts met de sysop te willen praten! Bij mij begon dan de PC te piepen en dat 30 seconden lang! En als ze dan denken: Hij ligt vast te slapen... Nee hoor, gewoon nog eens proberen! Gelukkig kon het PC speakertje ook uit...

Intussen hadden we nog een andere sysop leren kennen, en samen werden we de High Speed Brothers! Helaas waren we met 2400 baud niet echt high speed, maar gelukkig had je toen Sysop deals. 14K4 modems waren net uit, en als eigenaar van een BBS kon je met korting zo'n modem kopen. Voor 600 gulden in plaats van 1000! Na wat wikken en wegen vonden we nog een vierde man die mee wilde doen, en voor het bedrag van 600 gulden per persoon hebben we vier Supra 14K4 modems besteld. Die werden helemaal uit de VS opgestuurd. Man, wat een snelheid. Ik moest bijna een helm op! Helaas kon mijn PC die snelheid niet helemaal handelen, dus moest er ook nog een gebufferde seriële chip komen, de 16550. Weer 60 gulden lichter, maar toen konden we blazen!

Helaas liep de harddisk al snel vol, maar voor het luttele bedrag van 550 gulden kon ik een 200 MB schijf kopen, en daar kon ik weer tijden mee vooruit. Hoe krijg je die ooit vol vroegen vrienden van me...

Tijdens wat rondkijken op andere bulletin boards kwam ik erachter dat van Remote Access ook een Pro versie bestond. Reuze interessant natuurlijk, maar ik besloot deze niet te installeren, want dat zou natuurlijk niet legaal zijn...

Met wat creativiteit in de ANSI editor kon je ook naar boven, beneden enzovoorts simuleren, dus had ik achter mijn niet geregistreerde versie van Remote Access Pro neergezet. Zag er stoer uit! Tot ik op een middag uit school kwam, en een berichtje had van de importeur. Of ik even contact met ze wou opnemen. Ik ze gebeld, en de man die ik aan de lijn kreeg meldde mij dat hij had geconstateerd dat ik een illegale versie had gebruikt en bla bla en dat ik een schikkingsvoorstel kreeg thuisgestuurd van iets van 850 gulden, anders zou hij aangifte doen.

Ik was compleet in paniek, en voelde me echt niet prettig. 850 gulden kon ik als student echt wel beter besteden! Ik moest mijn verhaal kwijt en ging even chatten met een andere bevriende sysop. Hij vroeg me wie ik gesproken had en wat het nummer was. Toen zij hij: Wacht maar even, ik bel je zo wel terug.

Even later belde weer iemand in op mijn BBS, het was die andere sysop. Hij had even gebeld en zich voorgedaan als mijn advocaat :P Het ging schijnbaar niet zo goed met de importeur, en dit leek hem een goede manier om wat geld binnen te halen. Mijn 'advocaat' heeft er toen wat juridische termen tegenaan gegooid, en gelukkig heb ik er toen nooit meer wat van gehoord. Wel heb ik gauw de software omgebouwd naar een ander pakket, SuperBBS. Wel even mijn lesje geleerd!

Zo langzamerhand werd het allemaal een beetje een sleur, en na iets meer dan een jaar was ik wel klaar met het sysop zijn. Iedere keer als ik wat wilde kijken zat er iemand op mijn BBS. Ook kon ik zo de computer niet gebruiken voor school en gamen, waar ik hem eigenlijk voor gekocht had. En mijn harddisk zat steeds vol! Ik besloot te stoppen. Mijn werkgever was er wat minder blij mee, maar goed, toch maar de lijn laten verhuizen. Zijn zoon ging op zichzelf wonen en had ook een telefoonlijn nodig.

Jaren later sprak ik zijn zoon nog eens. Regelmatig werden ze nog midden in de nacht gebeld en als ze dan opnamen hoorden ze weer zo'n fluittoon van een modem...

Achteraf was het best een leuke tijd, en vooral erg leerzaam wat betreft communicatie, batch files, berichtenverkeer en wat er verder nog bijkomt. En natuurlijk als voer voor een weblog!

Voor de statistieken: Het bestand wat met stip op 1 stond kwa meest gedownload was The anarchist cookbook, gevolgd door zowat alles uit de xxx selectie...